Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ της Κυριακής 24/2/13
Η κινητικότητα στον χώρο των μίντια παρακολουθεί κατά πόδας την κινητικότητα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, αλλά και τις επιχειρηματικές συγκρούσεις και αναδιατάξεις
Ρεπορτάζ: Αυγή Ενημερωτικού
Στόχος της μιντιακής διαπλοκής δεν είναι μόνο να περισώσει ό,τι είναι δυνατόν από τον μνημονιακό οδοστρωτήρα των τελευταίων τριών χρόνων - τον οποίο πάντως συνεχίζει να στηρίζει με θέρμη παρότι όλες οι επιχειρήσεις μίντια βρίσκονται "στο κόκκινο". Είναι εξίσου να πλασαριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποσπάσει μερίδιο την "επόμενη μέρα" της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω των αποκρατικοποιήσεων -μπιρ παρά- που θα ανοίξει τις μεγάλες "μπίζνες" με τα μεγάλα κέρδη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι οδικοί άξονες, τα σκουπίδια, η εξαγορά γης και μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ κ.ά.
Την ίδια ώρα, παρατηρητές επισημαίνουν τη σύμπτωση το ΣΔΟΕ να ενεργοποιείται για ελέγχους σε "ανοικτές" επιχειρήσεις. Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα εισέβαλε στον "Άκτορα", ενεργοποιώντας λιμνάζουσα καταγγελία για θέματα δημοσίων έργων του μεγαλοεργολάβου Πρ. Εμφιετζόγλου, γνωστού από παλιά για τις σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα μετά τη σύλληψη του Α. Κουρή για χρέη στο ALTER, τον οποίο εμφάνισαν με την ιδιότητα του προέδρου του Real Group.
Στο χείλος του γκρεμού αναζητούν λύσεις
Η ξέφρενη κούρσα των εκδοτών, εδώ και ένα εξάμηνο, να σώσουν με κάθε τρόπο τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ που συνεχίζουν να λειτουργούν, έχει δύο βασικούς στόχους:
* Πρώτον, να βρουν τρόπο να "κουρέψουν" τα χρέη τους στις τράπεζες, στόχος που μετά την τοποθέτηση επιτρόπων. Τα συνολικά χρέη των μιντιακών συγκροτημάτων, μικρών και μεγάλων, σε τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη στις τράπεζες των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ φαίνονται απαγορευτικά για κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. Τα χρέη του ALTER αγγίζουν 500 εκατ., της "Πήγασος" (οικογένεια Μπόμπολα) τα 180, του ΔΟΛ (Στ. Ψυχάρης) τα 200, της "Καθημερινής" (οικογένεια Αλαφούζου) τα 80, ενώ μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες τηλεοπτικές εταιρείες, όπως το STAR, με ζημιές περί τα 10 εκατ. ευρώ το 2012, και ο ALPHA.
Η "πατέντα" του ομολογιακού δανείου, που λάνσαρε το Mega δεν προχωράει για τους υπόλοιπους, καθώς ο θόρυβος των 98 εκατ. ευρώ του Mega ανέστειλε τα σχέδια άλλων βαρώνων. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών ΜΜΕ έχει έρθει σε συμφωνία με τράπεζες, έτσι ώστε να καταβάλλει μόνο τους τόκους και όχι κεφάλαιο. Σενάριο που διερευνάται αυτό τον καιρό είναι να επωμισθούν τα αστρονομικά χρέη οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα (κακό κομμάτι) και να ιδρυθούν πλάι σε αυτές νέες, απαλλαγμένες από τα βάρη και με δυνατότητα χρηματοδότησης.
* Δεύτερος στόχος, να βρουν χρηματοδότηση, φρέσκο και ζεστό χρήμα, ώστε να αιμοδοτήσουν άμεσα τις εταιρείες ΜΜΕ που έχουν ξεμείνει από ρευστό. Διότι, όπως έχει γίνει κατανοητό πλέον, η παλιά διαπλοκή έχει καβούρια στην τσέπη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αναζητά έτσι εναγωνίως τους επιχειρηματίες οι οποίοι θα βρουν λόγο να αιμοδοτήσουν τον ΔΟΛ, τον Πήγασο, το Mega και τους άλλους. Ποιοι θα είναι αυτοί;
Made in Ν.Δ.
Σε αυτό το σημείο επιχειρεί να μπει στο παιχνίδι η "δεύτερη γενιά διαπλοκής", επενδυτές κυρίως από τον εφοπλιστικό χώρο, ο οποίος παραδοσιακά έχει χτίσει προνομιακές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα με την ηγεσία Σαμαρά. Ήδη ο Βίκτωρ Ρέστης έχει επενδύσει στο παρελθόν αρκετά εκατ. ευρώ στον ΔΟΛ και το Mega. Ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης, με δικηγόρο τον Φ. Κρανιδιώτη, μυστικοσύμβουλο του Αντ. Σαμαρά και υποψήφιο με τη Ν.Δ., διαψεύδει ότι ο ίδιος απείλησε δημοσιογράφους του περιοδικού "Unfollow" που αποκάλυπταν διαδρομές του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Ο ίδιος ο Δ. Μελισσανίδης φέρεται ως διεκδικητής του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ.
Ως μεγαλο - επενδυτής στα ΜΜΕ εμφανίζεται εσχάτως ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με μεγαλεπήβολες συμμετοχές και εξαγορές, καμία εκ των οποίων δεν περπάτησε. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνοι μικρομεσαίοι εκδότες, αλλά και η "χοντρή" διαπλοκή κάνει ουρά στα μέγαρα της Ιάσωνος στον Πειραιά για ένα ραντεβού μαζί του, προκειμένου να αποσπάσει, όπως ελπίζει, οικονομική ενίσχυση. Η αλήθεια είναι ότι ο Β. Μαρινάκης ξέρει να απλώνει τα πόδια του ως εκεί που φτάνουν και να αποφεύγει τις κακοτοπιές και τα "μεγάλα" παιχνίδια που ξέρει ότι δεν ελέγχει. Αν και η εμπλοκή του παραμένει περιορισμένη, η φήμη του εμφανίζεται δυσανάλογα μεγάλη.
Η εμπλοκή του Β. Μαρινάκη ξεκίνησε το 2006 όταν, επικεφαλής εφοπλιστικού σχήματος, αγόρασε από το Ίδρυμα Τύπου τον "Ελεύθερο Τύπο" για μία ημέρα και τον μεταπώλησε στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Προ ενός έτους ακουγόταν εντόνως ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει το χρεωκοπημένο Alter, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό. Στη συνέχεια, ακούστηκε το όνομά του και πάλι για την εξαγορά του 902, αρχικά σε σχήμα με τον Ν. Χατζηνικολάου και στη συνέχεια από κοινού με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και τα "Παραπολιτικά". Προ δεκαημέρου εμφανίζεται και πάλι να συζητάει τη συμμετοχή σε σενάριο εταιρείας - μαμούθ συγχώνευσης ΔΟΛ - Πήγασου, με υπέρογκα χρέη - μαμούθ άνω των 350 εκατ. ευρώ. Το σενάριο αυτό διαψεύστηκε, όπως και τα προηγούμενα, στην πράξη.
Άνοιγμα στη Χρυσή Αυγή
Στην κινούμενη άμμο της επιχειρηματικής αστάθειας και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, μερίδιο στην πίτα αναζητά και η "μικρομεσαία διαπλοκή", στην οποία βρίσκει πεδίο έκφρασης η Χρυσή Αυγή. Η εφημερίδα "Παραπολιτικά" στο πρώτο τεύχος της προανήγγειλε τη δημιουργία καναλιού από τη Χ.Α. και συστηματικά παρουσιάζει τη δράση της. Σε ανάλογη "γραμμή" και το τοπικής εμβέλειας Αττικής κανάλι Extra, συμφερόντων Φ. Βρυώνη σε καθημερινή βάση προβάλλει στελέχη της Χ.Α. Ορισμένοι διαβλέπουν σε αυτό την εξυπηρέτηση σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας να επαναπροσεγγίσει το ακροδεξιό ακροατήριο. Αναζητώντας πιο κεντρικό ρόλο, η μικρομεσαία διαπλοκή επιδιώκει να καταλάβει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας.