Τι σημαίνει άμεσα η απόφαση για την Κύπρο; Πήγε χαμένο το «όχι» της κυπριακής βουλής; Βοήθησε η ελληνική κυβέρνηση, και τι μπορούσε να κάνει;
Πηγή: LEFT.gr
Tι σημαίνει η συμφωνία της Κυριακής; Πτώση του κυπριακού ΑΕΠ, ραγδαία άνοδο της ανεργίας
Η κυριακάτικη απόφαση του Eurogroup είναι το ίδιο καταστροφική με την προηγούμενη, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου.
- Θα προκαλέσει κατακόρυφη πτώση του κυπριακού ΑΕΠ εξαιτίας της συρρίκνωσης των τραπεζικών εργασιών και των συναφών υπηρεσιών, αλλά και πτώση στον τουρισμό, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου στην Κύπρο σχετίζεται ακριβώς με την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
- Ακόμη και συστημικοί κύπριοι οικονομολόγοι (όπως ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης) αναμένουν κατακόρυφη και ραγδαία άνοδο της ανεργίας.
ΘΑ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στην ουσία να επιχαίρει για τν νέα καταστροφική απόφαση του Eurogroup, φτάνοντας κιόλας να λέει πως «στην Κύπρο χρεοκόπησε η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή...
- Θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού;
- Επιχαίρει η ελληνική κυβέρνηση για τον άκρως αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης που καταστρέφει τις κοινωνίες και τις οικονομίες των χωρών της, ιδιαίτερα του νότου;
Και προκύπτει βεβαίως το ερώτημα: αν στο μέλλον ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ θα το δεχτούν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας;
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε άλλωστε πως η απόφαση για την Κύπρο αποτελεί «μοντέλο για όλη την Ευρωζώνη» αναφορικά με τα προβλήματα των τραπεζών, έστω κι αν αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του.
Η ΑΡΝΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η τρικομματική κυβέρνηση αρνήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή να βοηθήσει τον κυπριακό λαό, μεταφέροντας ρευστότητα μέσω του ELA, όπως άλλωστε πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το έπραττε, θα παρείχε χρόνο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ό,τι κι αν λέει για επικοινωνιακούς λόγους, η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι η δυνατότητα αυτή υπήρχε. Και ο ελληνικός λαός κατανοεί πολύ καλά ότι ήταν λόγοι ιδιοτελείς και αυτοσυντήρησης που οδήγησαν την κυβέρνηση Σαμαρά να υπονομεύσει το ΟΧΙ του κυπριακού λαού.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ «ΟΧΙ»
Το ΌΧΙ του κυπριακού λαού άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για σκληρή διαπραγμάτευση απέναντι στην καταστροφική απόφαση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ωστόσο, το ΌΧΙ αυτό δεν το διαχειρίστηκε ούτε ο λαός ούτε μια αριστερή κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του. Το ΌΧΙ το διαχειρίστηκε η νεοφιλελεύθερη κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία και με την ελληνική, που δεν το πίστευαν. Έτσι, την χαραμάδα ελπίδας που άνοιξε το ΟΧΙ, φρόντισαν να την κλείσουν με συνοπτικές διαδικασίες Αναστασιάδης και Σαμαράς.
Επισημαίνουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν επεδίωξε σοβαρά στήριξη από την Ρωσία. Ενδεικτικό είναι πως ανακοινώθηκε η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας την ώρα που ο κύπριος υπουργός Οικονομικών υποτίθεται ότι διαπραγματευόταν με τον ρώσο ομόλογό του την εξαγορά της από Ρώσους.
Και να σημειωθεί ότι ακόμη και χωρίς στήριξη από Ρωσία υπήρχαν τρόποι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της κυπριακής κυβέρνησης για τα δύο επόμενα χρόνια (είτε με το Ταμείο Αλληλεγγύης και την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, είτε με το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης που ακολουθήθηκε στην Ιρλανδία με υποσχετικές, είτε με άλλους τρόπους).
Αυτό θα επέτρεπε να λειτουργήσει η οικονομία της Κύπρου τα δύο επόμενα χρόνια χωρίς μνημόνια και στο διάστημα αυτό να γίνουν οι όποιες απαραίτητες προσαρμογές.
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΟ «ΟΧΙ» ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ακόμη κι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως το ΌΧΙ στο αρχικό σχέδιο είχε ορισμένες σημαντικές συνέπειες:
(α) κατάφερε να μην κουρευτούν οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ,
(β) κατάφερε να μην επηρεαστούν σοβαρά οι δεκάδες συνεργατικές τράπεζες,
(γ) θεσπίστηκε το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιπτώσεις της καταστροφικής απόφασης του Eurogroup.
Πάνω απ’ όλα όμως διαφύλαξε την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, καθώς ήταν μια ακόμη πράξη λαϊκής αντίστασης, μια γενναία πράξη που, ανεξάρτητα από την δυσμενή έκβαση, προχωράει παραπέρα τον πανευρωπαϊκό αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις που επιβάλλουν και αποδέχονται την πολιτική αυτή.
Πράγματι, το ΟΧΙ κατέδειξε το ακραίο, αντιδημοκρατικό και τρομοκρατικό απέναντι στους πολίτες πρόσωπο αυτών που αποφασίζουν για την τύχη των ευρωπαϊκών λαών. Διεύρυνε τις διεθνείς συσπειρώσεις ενάντια σε αυτήν την καταστροφική πολιτική.
Η ΣΤΕΙΡΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ...»
Κάποιοι από τη συγκυβέρνηση θεωρούν για την απόφαση του Eurogroup ότι, παρόλο που είναι κακή, αναπότρεπτα θα οδηγούμασταν σε αυτή διότι διατάζουν οι ισχυροί και οι ανίσχυροι σκύβουν το κεφάλι.
Αναρωτιέται βεβαίως κανείς αν προτίθενται να κάνουν κάτι -πέρα από το να καθυβρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ - και τι συγκεκριμένα, ώστε να ενισχυθεί το πανευρωπαϊκό κίνημα αντίστασης απέναντι σε τέτοιες καταστροφικές αποφάσεις και απέναντι σε κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς που τρομοκρατούν κι εκβιάζουν γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και τη δυνατότητα των πολιτών να ζουν αξιοπρεπώς.
Και ένα ερώτημα για το τέλος: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την πρόταση για κούρεμα καταθέσεων, εκπρόσωποι των κομμάτων της τριμερούς έλεγαν (ψευδόμενοι, φυσικά) πως πρόκειται για πρόταση αντίστοιχη με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ· τώρα πανηγυρίζουν που εγκρίθηκε η «πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»;